Att köpa en begagnad bil kan sluta i att det blir en riktigt bra affär. Men det kan också sluta i raka motsatsen. Vi listar 10 saker som du gör klokt i att se upp för innan du köper en begagnad bil.
Den absolut första saken du bör se upp för är priset. Självklart kan priset alltid prutas på, men är det alldeles för högt redan från början så bör du inte ge dig in i en affär. En andra sak att se upp för är säljaren. Be säljaren visa legitimation och ägarbevis eller kvitto. Om du väl ger dig in i en affär så ska du självklart börja se upp för brister på bilen. Börja med att kontrollera bilens yttre och jobba dig in på detaljnivå. Skriv upp och använd detta som argument i förhandlingen.
Gör först en kontroll av bilens yttre, sedan dess inre. Kolla framför allt lacken och däcken. I bilen ska du se upp för slitningar under pedalen och runt växelspaken. Detta tyder på att bilen har gått långt. När du har sett över bilen noggrant är det dags för provkörning. Se här upp för dåliga bromsar och motorns ljud. Låter bilen inte som en bil bör låta så är det ofta något som inte stämmer, vad än säljaren säger. Ovan nämnda saker är lätt att missa om man inte från början har ett kritiskt öga. Oavsett hur trevlig säljaren må vara så vill hen förmodligen helst bara få sin bil såld. Det är inte säkert att säljaren försöker lura dig, men det förhållningsättet är faktiskt inte helt dumt att ha vid köp av en begagnad bil.
När du provkört bilen, ta en titt i serviceboken. Ibland kan det ha slarvats med servicebesök. Se upp för förfalskade siffror, fråga säljaren om det verkligen stämmer och var kritisk. Det sista du bör se upp för är försäkringen av bilen. Se till att fixa detta i förväg om något skulle hända på vägen hem. Dessa 10 saker bör du alltså se upp för vid köp av begagnad bil: Är priset relevant, hur verkar säljaren vara? Slitningar på lacken, slitningar på däcken, slitningar under pedalen, slitningar runt växelspaken, bromsarna, motorns ljud, serviceboken och försäkring. Och kom ihåg: Lita aldrig på din magkänsla utan var kritisk, ställ frågor och var noggrann i dina bedömningar